Soorten lenzen

Tegenwoordig is het wel heel makkelijk om je lenzen online te bestellen, want eigenlijk zijn alle soorten zachte lenzen online te bestellen, of je nu sferische, torische of multifocale lenzen nodig hebt. Alle types zijn er te bestellen zoals daglenzen, weeklenzen, maandlenzen of jaarlenzen. Echter worden jaarlenzen eigenlijk niet online verkocht, want deze zijn eigenlijk wat ouderwets. Jaarlenzen zijn door de lensdrager bijna niet het hele jaar schoon te houden, zeker niet de laatste periode van het jaar want dan zitten deze lenzen dicht met vetten, vuil en eiwit. Als lenzen dus met de tijd dichtslibben zitten ze niet alleen zo lekker meer maar bovendien laten ze bijna geen zuurstof meer door en dit is niet positief voor het oog, want het oog heeft namelijk zuurstof nodig om in conditie te blijven.

Wil je lenzen dragen kies dan niet voor jaarlenzen, maar voor daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Waar de aanschaf van jaarlenzen aan het afnemen is, zien we dus dat de aanschaf van daglenzen toeneemt. Dit komt omdat daglenzen dragen de mooiste manier van lenzen dragen is omdat je deze iedere dag vervangt voor een nieuw setje. Iedere dag een nieuw setje lenzen houdt in iedere dag helder zicht, iedere dag ultiem draagcomfort en je hoeft je lenzen ook niet meer iedere dag schoon te maken zoals je dat bijvoorbeeld wel ziet bij weeklenzen, maandlenzen en zeker bij jaarlenzen.

Naast daglenzen is het ook verstandig om voor bijvoorbeeld weeklenzen te kiezen, want ook weeklenzen zoals de Acuvue Oasys lenzen zitten heerlijk en transporteren veel zuurstof naar het hoornvlies van het oog. Het gegeven is dan ook hoe meer zuurstof de lenzen doorlaten des te beter dit is voor de ogen. Komt er te weinig zuurstof door de lens dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor het oog, zeker als men te lang met zo'n lens blijft rondlopen.

Ook de keuze om voor maandlenzen te kiezen ligt voor de hand omdat dit in verhouding de goedkoopste lenzen zijn. Men dient bij maandlenzen de lenzen wel goed de hele maand te onderhouden met bijvoorbeeld een goede alles in één lenzenvloeistof die de lenzen zal reinigen en desinfecteren. Personen die last hebben van veel eiwitaanzetting op de lens kunnen naast een alles in één lenzenvloeistof nog extra tabletten gebruiken om het eiwit van de lenzen te verwijderen. Diegene die allergisch is voor conservering kan kiezen voor een waterstofperoxide vloeistof.

Heb je tijdens het dragen last van droge lenzen omdat je last hebt van extreem droge ogen dan kun je eventueel nog oogdruppels gebruiken om de ogen en de lens te bevochtigen. Maar laat je altijd eerst informeren door een contactlensspecialist, want de contactlensspecialist kan je exact vertellen welke lenzen het beste zijn.