Hoe bepaal je de juiste SEO zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het zijn de woorden en zinnen die mensen in zoekmachines typen om informatie te vinden. Als je website niet is geoptimaliseerd voor de juiste zoekwoorden, is de kans klein dat je hoog scoort in de zoekresultaten. In dit artikel bespreken we wat de beste SEO zoekwoorden zijn en hoe je ze kunt vinden.

Relevantie

De eerste en belangrijkste factor bij het kiezen van zoekwoorden is relevantie. Je moet zoekwoorden kiezen die relevant zijn voor jouw website, producten en diensten. Het heeft geen zin om te optimaliseren voor zoekwoorden die niet gerelateerd zijn aan jouw bedrijf. Als je bijvoorbeeld een bakkerij hebt, zijn zoekwoorden als "brood bestellen" en "taarten bestellen" veel relevanter dan zoekwoorden als "auto reparatie".

Zoekvolume

Het zoekvolume is het aantal keren dat een zoekwoord in een bepaalde periode wordt gezocht. Het is belangrijk om zoekwoorden te kiezen met een hoog zoekvolume, omdat deze zoekwoorden meer verkeer naar je website kunnen trekken. Maar let op: zoekwoorden met een hoog zoekvolume hebben meestal ook veel concurrentie, dus het kan moeilijker zijn om hoog te scoren in de zoekresultaten. Zoekwoorden met een plaats doen het vaak ook goed, denk bijvoorbeeld aan SEO Eindhoven

Concurrentie

De concurrentie is een andere factor die je in overweging moet nemen bij het kiezen van zoekwoorden. Zoekwoorden met veel concurrentie kunnen moeilijker zijn om hoog in de zoekresultaten te ranken. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor zoekwoorden met een redelijk zoekvolume en een lagere concurrentie. Het vinden van de balans tussen zoekvolume en concurrentie kan een uitdaging zijn, maar het kan de moeite waard zijn als je daardoor hoger scoort in de zoekresultaten.

Long-tail zoekwoorden

Long-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan. Ze zijn specifieker dan kortere zoekwoorden en hebben meestal een lager zoekvolume en minder concurrentie. Long-tail zoekwoorden zijn vooral handig voor kleine bedrijven en niche-websites, omdat ze kunnen helpen om gericht verkeer naar de website te trekken. Een voorbeeld van een long-tail zoekwoord voor een bakkerij zou kunnen zijn "glutenvrij brood bestellen".

Trends

Het kan handig zijn om zoekwoorden te kiezen op basis van trends en seizoensgebondenheid. Bijvoorbeeld, als je een bloemenwinkel hebt, wil je zoekwoorden kiezen die gerelateerd zijn aan Valentijnsdag en Moederdag, omdat dit de drukste tijden van het jaar zijn voor bloemenwinkels. Google Trends kan helpen bij het vinden van de populairste zoekwoorden voor bepaalde seizoenen en trends.