De regels voor de e-sigaret in de Nederlandse wet

De regels voor de e-sigaret in de Nederlandse wet

Door de uitvinding van de e-sigaret door de Chinese apotheker Hon Lik in 2003 zijn steeds meer mensen die e-sigaret gaan gebruiken dan normale sigaretten. Wereldwijd gebruiken mensen de elektronische sigaret. Aan het gebruik van normale sigaretten zaten al wat regels verbonden. Door de uitvinding van de e-sigaret moesten daar natuurlijk ook regels voor opgesteld worden. In dit artikel kom je te weten wat de e-sigaret is. Verder lees je meer over de Nederlandse tabaks- en rookwarenwet. En wat de regels rondom de e-sigaret inhouden in Nederland.

Wat is een e-sigaret?

De e-sigaret wordt steeds populairder in Nederland. Maar wat is het eigenlijk? Wat is het verschil met een normale sigaret? Een normale sigaret bevat tabak, een e-sigaret niet. De e-sigaret is een apparaat dat op een sigaret lijkt, maar de sigaret is elektronisch. In het apparaatje stop je een fles vloeistof. De vloeistof wordt ook wel een e-liquid genoemd. De vloeistof bevat een aantal chemicaliën, een smaakstof en eventueel nicotine. Je kunt als gebruiker kiezen of je wel of geen nicotine aan de vloeistof wilt toevoegen. De chemicaliën in de e-liquid zijn propyleenglycol en plantaardige glycerine. De vloeistof wordt met een verwarmingselement verdampt. De damp die hierbij vrijkomt wordt aerosol genoemd. De damp wordt geïnhaleerd door de gebruiker.

De Nederlandse tabaks- en rookwarenwet

In de tabaks- en rookwarenwet staan de regels voor de e-sigaret. Deze wet regelt een aantal dingen:

  • Het is verboden voor jongeren onder de 18 jaar om een e-sigaret te gebruiken.
  • Eisen aan de etiketten van de e-sigaret. Hierbij moet verplicht een bijsluiter zitten met informatie over mogelijke effecten en waarschuwingen.
  • Eisen aan de veiligheid van de e-sigaret.
  • Eisen aan de vorm. Zo is het maximumvolume van het navulreservoir 2 milliliter.
  • Eisen aan de vloeistof. Zo is de maximumhoeveelheid in de navulverpakking 10 milliliter.
  • Eisen aan de afgifte van de nicotinedosis.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert de naleving van de regels.

Verbod op e-sigaretten met een smaakje

In Nederland komt er een verbod aan e-sigaretten met smaken. Momenteel zijn er veel verschillende smaken beschikbaar. Zo zijn er diverse fruitsmaken, maar ook koffie, chocolade of mojito smaak. Dit zou de e-sigaretten minder aantrekkelijk moeten maken voor jongeren. De tabakssmaak blijft wel bestaan. Het is nog niet bekend wanneer dit verbod komt.

Rookverbod uitgebreid met de e-sigaret

Vanaf 1 juli 2020 is het rookverbod in Nederland uitgebreid met de e-sigaret. Het maakt hierbij niet uit of de e-sigaret wel of geen nicotine bevat. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, mag je dus ook geen e-sigaret roken. Er is een rookverbod in cafés, kroegen, clubs, restaurant en andere openbare gebouwen. Vanaf 2022 krijgen e-sigaretten een neutrale verpakking.

Stadion fakkel kopen op Roken.nl.